Lazăr, acuzații grave în legătură cu Legile justiției: E o manipulare grosolană. Se lansează idei că propunerile vin de la magistrați

Lazăr, acuzații grave în legătură cu Legile justiției: E o manipulare grosolană. Se lansează idei că propunerile vin de la magistrați
Publicat: 23/11/2017, 15:26
Actualizat: 25/03/2019, 23:07

„După cum se cunoaște bine, prin raportul MCV s-a precizat că orice modificare actuală a ordinii de drept e de dorit să fie discutata cu magistrații. Noi așteptam să vedem care sunt propunerile noi cu care au venit și ele trebuie analizate cu magistrații. (..) Din păcate, am observat că se lansează idei că vin de la magistrați. Am impresia că este o manipulare grosolană acest fapt, că a venit cineva, de undeva, de la o asociație de magistrați, sunt sigur că este o manipulare grosolană și mi se pare că așa ceva nu trebuie să existe. Veți vedea că în MCV se prevede că sistemul de numire a procurorilor de rang înalt să fie unul robust, similar numirii președintelui ÎCCJ pentru ca justiția să poată rămâne independența. Altfel, facem experimente care nu își gasesc explicații”, a declarat Augustin Lazăr, fiind întrebat despre propunerea potrivit căreia președintele României nu mai poate refuza numirea șefilor de parchete.

În ceea ce privește excluderea CSM din circuitul verificării declarațiilor de răspundere a magistraților care atestă că nu sunt colaboratori ai serviciilor secrete, procurorul general al României consideră că propunerea necesită analize serioase, precizând că : „Oricine forțează modificarea ordinii de drept prin care noi am intrat în UE forțează bunul simț juridic”.

Augustin Lazăr susține că nu ar trebui ca modificarea legilor justiției să fie dezbătută în procedură de urgență, mai ales în contextul recomandărilor MCV.

„Nu poți face cu forța niște modificări și apoi să obții ordine de drept care să fie agreată de toată lumea. Lucrurile astea se întorc împotriva celor care le inițiază. Orice lucru făcut cu forța nu poate fi bine apreciat, nu numai de societatea civilă, dar de profesioniștii care lucrează cu el.(..) Modificările care se preconizează a fi făcute sunt focusate pe instrumente juridice de control. Adică, prioritățile justiției române nu sunt să pui sub control justiția pentru ca să funcționeze mai bine, ci se referă la faptul că justiția trebuie să aibă mai bine distribuite resursele, la faptul că micile instanțe și micile parchete trebuie desființate și această activitate se numește reforma Cartei sau hârtii judiciare. Asta trebuia de ani de zile și nu se face. Prin urmare, această reformă care s-a făcut în Germania, Italia, Franța acum 30 de ani trebuie făcute și la noi imperios. (..) Acestea sunt prioritățile justiției române, nu punerea sub control”, a mai spus Lazăr.

Comisia specială privind legile justiției a adoptat, miercuri, mai multe modificări la Statutul magistraților, stabilind că protocoalele semnate de CSAT și serviciile de informații care privesc justiția sunt de interes public, magistraților fiindu-le interzis să defăimeze alte puteri ale statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Serviciu militar obligatoriu pentru FEMEI. Ar putea fi chemate în Armată
Scârbos sau delicios? Înghețată din lapte de porc, desert de succes în Olanda
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Nikola Tesla a iubit o porumbiță. „Dintre toate lucrurile, cel mai mult îmi plăceau cărțile”
×